Healingcentrum Meraya  

Ineke Buitenhuis  

Stress 

Er zijn verschillende vormen van stress. Je hebt 'gezonde' stress en 'ongezonde' stress. Als je bijvoorbeeld achterna nagezeten wordt door een leeuw of een tijger zorg de plotselinge acute stress ervoor dat je in staat bent om te vluchten en dat kan je leven redden. In het dierenrijk schudden de dieren zich uit na een aanval en de bijbehorende stress gaat daarmee uit het lichaam en laat geen sporen achter. 

Wij doen dat over het algemeen niet zo. We leren over gepast en aangepast gedrag. Boos worden is bijvoorbeeld vaak geen optie voor meisjes en huilen niet voor jongens. Het onderdrukken van emoties zorgt voor opslag in het fysieke lijf. Deze stress kapselt zich in en vertaald zich later als pijn en verkramping en loslaten lukt niet meer.

In onze mind gebeuren ook vaak dingen ( herhalende gedachtes) die te maken hebben met overtuigingen. Deze hebben vaak te maken met een beeld van onszelf waaraan we denken te moeten voldoen, maar wat nooit lijkt te lukken. En we blijven ons best maar doen. Zo ontstaat een spagaat tussen wat er werkelijk is er hoe wij willen dat het is. Er ontstaat een vals zelf.

Het valse zelf laat een beeld zien aan de buitenwereld, wat vaak niet klopt met de overtuigingen van binnenuit. Social media (a-sociale media?) werken mee aan een beeldvorming waarin iedereen het gemaakt heeft in het leven. Lachende gezichten en grote successen. Maar wat als jij je helemaal niet goed voelt? Je kunt je dan snel 'minder' dan die mensen of 'anders' voelen, maar dat is weer lastig om te delen. Dat doen we vaak niet of beperkt. Je wilt wel likes tenslotte en geen medelijden, want dat bevestigt je in jouw falen.

Naast het leren ontspannen op fysiek gebied is het daarom ook goed om te kijken naar je overtuigingen. Dan gaat het vaak over de kernvraag of je goed genoeg bent. En dat ben je, met alles wat daarbij hoort. De dingen waar je trots op bent en dat waar je je voor schaamt. 

Ik wil graag een pleidooi houden voor het stoppen met het communiceren vanuit onze maskers. Ben jij bereid om echt te zijn wie je bent? Met je pijn, verdriet, je levenservaringen, humor en vreugde? Mag alles er zijn? Mag jij er zijn? 

Pas als je bereid bent om de (innerlijke) strijd op te geven is het tijd voor werkelijke ontspanning. Dat wil niet zegen dat er geen stress meer is, want het leven is altijd in beweging. Je kunt dan wel gemakkelijker herstellen en jij bent weer de baas over jouw leven. 

Ik begeleid je graag in dit proces, wat vaak met vallen en opstaan gaat en om grote moed vraagt. De reden daarvoor is dat ik zelf ervaringsdeskundige ben op dit gebied, maar dat had je vast al in de gaten. Als ik anderen weer kan helpen om zichzelf terug te vinden en te ontspannen en daardoor meer te genieten van het leven heeft mijn pad van heling zin gehad.

Ik loop met je mee, voor een korte of langere tijd. Ik kan je niet healen of fixen, maar help je om je leven zelf weer in beheer te nemen. Duidelijk, praktisch en helder. 

Het leven in het nu is dan de basis en het verleden heeft een plek gekregen.